18/1/11

Τα σημαντικότερα ντέρμπι της Ευρώπης


Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά!

1. Το ντέρμπι του Βελιγραδίου: Crvena Zvezda -Partizan
Το ντέρμπι του Βελιγραδίου είναι για πολλούς ίσως το πιο δυνατό, καθώς και οι δύο έχουνε ιδιαίτερα θερμούς οπαδούς οι οποίοι φημίζονται για την δυναμικότητα τους.
Οι μέν του Ερυθρού Αστέρα ονομάζονται "Delije" που σημαίνει Ήρωες και οι δε της Παρτιζάν ονομάζονται "Grobari" που σημαίνει νεκροθάφτες.
Το συγκεκριμένο ντέρμπι έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς του Ολυμπιακού, ενώ οι της Παρτιζάν με αυτούς του Πάοκ και τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε κάθε παιχνίδι ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες υπάρχει παρουσία οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού και του Πάοκ στη γειτονική Σερβία.

2. Οι αιώνιοι αντίπαλοι: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Το γνωστό σε όλους "ντέρμπι της χρονιάς"!
Σίγουρα για πολλούς δεν είναι απλά ένα παιχνίδι αλλά κάτι παραπάνω. Ο μέν Ολυμπιακός είναι ομάδα του Πειραιά και θεωρείται ομάδα του λαού, και ο δε Παναθηναϊκός ομάδα της Αθήνας και της αστικής τάξης. Όλα αυτά όμως έχουνε πάψει να ισχύουν αφού πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα πράγματα τείνουν να είναι τελείως διαφορετικά και βιομηχανοποιημένα, αλλά σίγουρα κάποιοι το βλέπουν ακόμα ρομαντικά.
Έδρα του Ολυμπιακού είναι το Γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης το οποίο βρίσκεται στο Φάληρο, ενώ φυσική έδρα του Παναθηναϊκού θεωρείται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, γιατί πλέον ο Παναθηναϊκός ως έδρα έχει το ΟΑΚΑ.
Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού ονομάζονται "Θύρα 7" και αντίστοιχα του Παναθηναϊκού "Θύρα 13". Με μεγάλη δυναμική και οργάνωση και οι δυο, και πρωτοπόροι στην Ελλάδα σε θέματα κερκίδας. Το λυπηρό όμως της υπόθεσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν φιλοξενούμενοι οπαδοί στις μεταξύ τους αναμετρήσεις πράγμα το οποίο επηρεάζει και το κλίμα του ντέρμπι, γιατί όπως και τα το κάνεις αλλιώς είναι να έχει οπαδούς και από τις δυο πλευρές.

3. Το ντέρμπι της Κροατίας: Dinamo Zagreb - Hajduk Split
To Split από Zagreb μπορεί να τους χωρίζουν 400 χμ. αλλά αυτό δεν παύει να το κάνει το σπουδαιότερο ντέρμπι της Κροατίας.
Οι οπαδοί της Dinamo ονομάζονται "Bad Blue Boys" ενώ της Hajduk "Torcida". Στα αναμεταξύ τους παιχνίδια συχνά γίνονται επεισόδια αφού οι οπαδοί των ομάδων έχουνε μεγάλη έχθρα μεταξύ τους.
Οι Bad Blue Boys ιδρύθηκαν το 1986, ενώ οι Torcida ιδρύθηκαν την δεκαετία του 50'.
Έδρα της Dinamo Zagreb είναι το Maksimir Stadium ενώ της Hajduk Split είναι το Poljud.

4. Το ντέρμπι της Ρώμης: AS Roma - SS Lazio 
                                                         

Το ντέρμπι της Ρώμης από πολιτικής άποψης είναι σίγουρα το ποιο ενδιαφέρον καθώς οι της Lazio η "Curva Nord" είναι ίσως οι πιο πολιτικοποιημένοι οπαδοί της Ευρώπης(προς τα δεξιά), και από την άλλη πλευρά οι της Roma η "Curva Sud" δεν θεωρείται τόσο πολιτικοποιημένη αλλά τείνει προς τα αριστερά. Οπότε εύκολα καταλαβαίνει κάποιος το κλίμα που επικρατεί σε αυτά τα παιχνίδια.
Η Ιταλία είναι η Νο 1 οπαδική σκηνή στον κόσμο καθώς από εκεί αρχίσανε οι σημαίες στα πέταλα, τα κορεό, τα ρυθμικά συνθήματα και γενικά αυτό που λέμε "TIFO".
Οι δύο αυτές ομάδες μοιράζονται το ίδιο γήπεδο το οποίο ονομάζεται "Ολύμπικο".Οι μέν της Roma στεγάζονται στο νότιο πέταλο του γηπέδου και οι δε της Lazio στο βόρειο πέταλο.

5. Το ντέρμπι της Πολωνίας: Cracovia Krakow - Wisla Krakow
Το ντέρμπι της Κρακοβίας είναι και το Νο1 ντέρμπι στην χώρα.και θεωρείται πολύ επικίνδυνο αφού οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών είναι πολύ βίαιες καθώς χρησιμοποιούν διάφορα όπλα όπως μαχαίρια, ρόπαλα κτλπ. Και γενικά ή οπαδική σκηνή της Πολωνίας είναι από τις πιο βίαιες του κόσμου.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου